Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

"Άλλα δύο πάρκα θυσία στο ΙΧ;", από το περιοδικό BIONEWS

Χρειαζόμαστε άλλα δυο πάρκα θυσία στο βωμό του ΙΧ σε μια τσιμεντένια πόλη; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα. Ή μάλλον αυτό θα έπρεπε να είναι το βασικό ερώτημα σε κάθε υπεύθυνο –ανεύθυνο δήμαρχο. Ο λόγος αυτή τη φορά για άλλο ένα ή μάλλον δύο πάρκα που κρατιούνται με νύχια και με δόντια από τους κατοίκους προκειμένου να μην γίνουν – τι άλλο;- πάρκινγκ. «Έργα πνοής» χαρακτηρίζουν οι δήμαρχοι τα υπόγεια πάρκινγκ, τα οποία θέλουν να φτιάξουν σε κάθε λογής ελεύθερο χώρο της πολύπαθης Αθήνας. Για ένα έργο πνοής να σου κοπεί η πνοή.

Το πάρκο Ηνιόχου (Λ. Βείκου & Ηνιόχου) κομμάτι των τσιφλικάδων Βέικων είναι χαρακτηρισμένο ως κοινόχρηστος χώρος –πλατεία και ανήκει στο Δήμο Γαλατσίου. Τη δεκαετία του ’90 οι κληρονόμοι Βέικου προσπάθησαν επανειλημμένα με μπουλντόζες, εισαγγελείς και ΜΑΤ να ξεκινήσουν εργασίες εκσκαφής και οικοδόμησης. Όπως μου εξηγεί η κα Κατερίνα Αρβανιτάκη, το πάρκο σώθηκε από τις κινητοποιήσεις των περιοίκων και τη συμπαράσταση της τότε δημοτικής αρχής και διαμορφώθηκε στοιχειωδώς με δέντρα και παγκάκια. Το 2005, όμως, ο Δήμαρχος Τούντας επιχειρεί να το αποχαρακτηρίσει για να χτίσει 1000 τμ, που θα παραχωρούσε ως ανταποδοτικό όφελος σε ιδιώτη, προκειμένου να κατασκευάσει υπόγειο πάρκινγκ στον ίδιο χώρο. Θα κατασκευαζόταν και αναψυκτήριο ή άλλο οικοδόμημα, ώστε να το έργο να είναι κερδοφόρο.

Οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν και παραμένουν ξεσηκωμένοι έκτοτε। Το πάρκο περιφρουρείται, καθαρίζεται, φροντίζεται και ζει! Ζει μαζί με τους ανθρώπους των γύρω πολυκατοικιών που μαζεύονται σε αυτό για να πάρουν μια ανάσα. Η κα Αρβανιτάκη τονίζει ότι το πάρκο δεν είναι απλώς και μόνο το πράσινο, αλλά για τους περίοικους κάτι παραπάνω: ένα σημείο συνάντησης όλων, ένας ελεύθερος χώρος όπου παίζουν τα παιδιά, που συναντιούνται οι έφηβοι, αλλά και οι μεγαλύτεροι.

Η «μοίρα» του ελεύθερου δημοτικού χώρου φαίνεται πως ακολούθησε και το πάρκο Λυσίου, το οποίο «χτύπησε» μετά την σθεναρή αντίσταση για το πάρκο Ηνιόχου. Ο νέος δήμαρχος, κος Τσίρος, «έβαλε στο μάτι» και το πάρκο της Λυσίου (είναι ήδη πάρκο και όχι ελεύθερος χώρος με δύο γήπεδα μπάσκετ, πράσινο και χώρο αναψυχής), Η αντίδραση των Γαλατσιωτών δεν άργησε να έρθει και εδώ.

Αυτή τη στιγμή, η Επιτροπή Κατοίκων Νέου Τέρματος και η Πρωτοβουλία Κατοίκων για το Πάρκο στο Παλιό Τέρμα, που συγκροτήθηκαν για να αποτρέψουν την τσιμεντοποίηση των πλατειών Ηνιόχου και Λυσίου συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη για τη σωτηρία των μικρών πάρκων ενάντια σε κάθε δήμαρχο νέο ή παλιό που σκοπεύει να γίνει νέος Ομέρ Πρυόνης.

Σε μια κοινωνία που όλα δείχνουν πως θα πρέπει να επανα-ιεραρχήσουμε τις ανάγκες μας ή τις αξίες μας, οι δήμαρχοι και οι διάφοροι ιθύνοντες θα πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχει περιθώριο να μειωθούν άλλα πάρκα και ελεύθεροι χώροι! Τα αυτοκίνητα ως γνωστόν δεν παράγουν οξυγόνο. Το συμφέρον συμφέρον και το δέντρο δέντρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου